Przepis na rybę z piekarnika kwestia smaku 📖

Oto prosty przepis na rybę z piekarnika:

Składniki:
- 1 średniej wielkości ryba (np. łosoś, dorada, pstrąg)
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z jednej cytryny
- Kilka plasterków cytryny
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki świeżo posiekanego kopru lub natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza.
2. Rybę oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
3. Zrób nacięcia na skórze ryby, lekko przekrawając mięso.
4. Oprósz rybę solą i pieprzem, zarówno od zewnątrz, jak i od środka.
5. Skrop rybę sokiem z cytryny i odłóż kilka plasterków cytryny na wierzchu ryby.
6. Na nacięcia w skórze ryby włóż posiekany czosnek.
7. Posyp rybę posiekanym koprem lub natką pietruszki.
8. Skrop oliwą z oliwek.
9. Rybę umieść na blasze do pieczenia lub na ruszcie i wstaw do nagrzanego piekarnika.
10. Piecz przez około 15-20 minut (czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ryby). Ryba powinna mieć biały, miękki miąższ oraz chrupiącą skórkę.
11. Po upieczeniu, rybę wyjmij z piekarnika i podawaj od razu, najlepiej z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

rybe kwestia smaku
frytki z piekarnika kwestia smaku
dorsza z piekarnika kwestia smaku
rybę po grecku kwestia smaku
soczyste żeberka z piekarnika kwestia smaku