Przepis na ryby jeziorne 📖

Oto przepis na smaczne ryby jeziorne:

Składniki:
- Filet z ryby jeziornej (np. sandacz, sielawa lub szczupak)
- Sok z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Mąka pszenna
- Jajko
- Bułka tarta
- Olej roślinny do smażenia

Instrukcje:
1. Filet z ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
2. Skropimy filety sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem z obu stron.
3. Przygotowujemy trzy miski: w jednej na mąkę pszenną, w drugiej roztrzepujemy jajko, a w trzeciej umieszczamy bułkę tartą.
4. Zanurzamy filety rybne najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu obtaczamy w bułce tartej, starając się równomiernie pokryć filety.
5. Rozgrzewamy olej roślinny na patelni na średnim ogniu.
6. Smażymy ryby na rozgrzanym oleju przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złote i chrupiące.
7. Po usmażeniu odkładamy ryby na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Podajemy ryby jeziorne od razu, najlepiej z dodatkiem ulubionych sosów, np. tatarskiego czy czosnkowego, oraz świeżymi warzywami lub sałatą.

Smacznego!

Podobne przepisy

wątróbka z ryby
gotowanie ryby
ryby halibut
gotowane ryby
ryby po japońsku