Przepis na zapiekankę z tuńczyka 📖

Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki tartego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- 6 kromek chleba tostowego

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsiusza.
2. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę oraz czosnek przez około 5 minut, aż będą miękkie.
3. Dodaj tuńczyka (bez sosu) do patelni i smaż przez kolejne 2-3 minuty, mieszając delikatnie.
4. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się.
5. Stopniowo dodawaj mleko, stale mieszając, aż sos zgęstnieje.
6. Dopraw sos solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Przełóż kromki chleba tostowego na blaszkę do pieczenia.
8. Na każdą kromkę równomiernie rozprowadź tuńczykowy sos.
9. Posyp zapiekanki tartym serem żółtym.
10. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
11. Podawaj gorące.

Smacznego!

Podobne przepisy

sałatka z tuńczyka
tatar z tunczyka
burgery z tuńczyka
pulpety z tuńczyka
zapiekankę ryż