Przepis na sałatkę makaronową 📖

Przepis na sałatkę makaronową:

Składniki:
- 250 g makaronu (np. świderki)
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 1 ogórek, pokrojony w plastry i następnie w ćwiartki
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 pęczek rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki posiekanego koperku

Sos:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
2. W dużym naczyniu wymieszać pokrojone warzywa: paprykę, ogórek, pomidora, rzodkiewki, cebulę oraz ser fetę.
3. Do miski z warzywami dodać wystudzony makaron i wymieszać.
4. W innym naczyniu przygotować sos, mieszając jogurt naturalny, majonez, musztardę, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
5. Sosem polać sałatkę makaronową i dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki zostały pokryte sosem.
6. Sałatkę posypać świeżo posiekanym koperkiem.
7. Sałatkę makaronową podawać od razu lub schłodzoną.

Smacznego!

Podobne przepisy

sałatkę makaronową z brokułem
sałatkę makaronowa z tuńczykiem
sałatkę makaronową ryżową
sałatkę makaronową z szynka
sałatkę makaronową z kurczakiem