Przepis na sernik ani bardowskiej 📖

Składniki:
- 500g sera białego
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200ml śmietanki kremówki

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. W osobnej misce rozgnieć ser biały widelcem lub przetrzyj przez sito.
3. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
4. Następnie dodaj jajka, sok z cytryny i cukier waniliowy, cały czas mieszając składniki.
5. Powoli dodawaj mąkę, jednocześnie mieszając, aby uniknąć grudek.
6. Na końcu wlej śmietankę kremówkę i znów dokładnie wymieszaj składniki.
7. Formę do sernika (o średnicy około 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp mąką.
8. Wlej przygotowaną masę serową do formy.
9. Piecz sernik w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, aż wierzch będzie lekko zarumieniony.
10. Gdy sernik się upiecze, wyłącz piekarnik i pozostaw go w zamkniętym piekarniku przez około godzinę, aby wolno stygł.
11. Następnie wyjmij sernik z formy i przestudź go całkowicie.
12. Gdy sernik jest już zimny, możesz go podać i cieszyć się jego smakiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gofry ani bardowskiej
zapiekanki ani bardowskiej
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik fit
sernik