Przepis na sernik 📖

Składniki:
- 500 g sera twarogowego
- 250 g herbatników
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok i skórka z jednej cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
1. Masło rozpuść w garnku i połącz z rozkruszonymi herbatnikami. Powstałą masę wyłóż na spód tortownicy, dokładnie ją wyrównaj i wstaw do lodówki na kilkanaście minut, aby dobrze stężała.

2. Twaróg przetrzyj przez sito, aby pozbyć się wszelkich grudek. Dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.

3. W drugiej miseczce ubij jajka na puszystą masę, dodając jedno po drugim. Następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

4. Przygotowaną masę do twarogu dodawaj stopniowo, dokładnie mieszając. Całość powinna mieć jednolitą konsystencję.

5. Wlej masę na przygotowany spód z herbatników. Wyrównaj powierzchnię.

6. Sernik wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 1 godzinę. Sprawdź czy jest gotowy, wkłuwając w środek patyczek - jeśli po wyjęciu będzie suchy, sernik jest gotowy.

7. Po upieczeniu sernika, pozostaw go w piekarniku do ostygnięcia. Następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził.

8. Przed podaniem sernik można udekorować owocami, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik fit
sernik z olejem
sernik makowiec
sernik matcha