Przepis na sernik fale dunaju 📖

Składniki:
- 500 g sera białego (np. twarogu)
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 opakowanie biszkoptów
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 150 g rozpuszczonego masła

Przygotowanie:
1. Wymieszaj ser biały, jajka, cukier, cukier wanilinowy, mąkę, mleko i skórkę cytrynową w dużej misce na gładką masę.
2. W prostokątnej formie (ok. 25x35 cm) ułóż równą warstwę biszkoptów na dnie.
3. Polej biszkopty połową rozpuszczonego masła.
4. Następnie posyp połową mielonych orzechów.
5. Na orzechy wyłóż połowę przygotowanej masy serowej.
6. Powtórz kolejność warstw: biszkopty, masło, orzechy, masa serowa.
7. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50-60 minut, aż sernik nabierze złocistego koloru i będzie jędrny na wierzchu.
8. Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
9. Gdy sernik jest już zimny, wystarczy go pokroić na porcje i podawać.

Smacznego!

Podobne przepisy

fale dunaju
fale dunaju ciasto
fale dunaju z agrestem
fale dunaju na oleju
placek fale dunaju