Przepis na sernik jednoporcjowy 📖
Oto przepis na sernik jednoporcjowy:Składniki:
- 60 g herbatników
- 20 g masła
- 100 g serka homogenizowanego
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 30 ml śmietanki kremówki
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
1. Rozgnieć herbatniki na drobne okruszki, możesz zrobić to ręcznie lub umieścić je w woreczku i rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta.
2. Roztop masło w rondelku na niskim ogniu, a następnie połącz z herbatnikami i dokładnie wymieszaj.
3. Przygotuj małą foremkę do sernika (ok. 10 cm średnicy) i wylep ją dnie i boki powstałą mieszanką herbatnikową. Włóż do lodówki, aby stężała.
4. W osobnej misce połącz serka homogenizowanego, cukier, jajko, śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
5. Wyjmij foremkę z herbatnikowym spodem z lodówki i wlej do niej przygotowaną masę serową.
6. Piecz sernik w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25-30 minut, do momentu gdy nabierze lekkiego złotego koloru i wierzch będzie stabilny.
7. Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przełóż go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby stężał i zyskał odpowiednią konsystencję.
8. Przed podaniem ozdób sernik owocami, bitą śmietaną lub posyp go startą czekoladą - w zależności od własnych upodobań.
Smacznego!