Przepis na sernik krakowski z wiaderka 📖

Składniki:
- 2 kg twarogu sernikowego
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 200 g masła
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego do posypania
- sok i starta skórka z 1 cytryny

Wykonanie:
1. Twaróg przełóż do dużej miski i dokładnie rozgnieć widelcem.
2. Jajka oddziel żółtka od białek.
3. Do rozgniecionego twarogu dodaj żółtka, cukier, masło, mąkę pszeniczną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sok i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Białka ubij na sztywną pianę.
5. Ubite białka dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
6. Formę do sernika wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę serową.
7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 1 godzinę.
8. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
9. Przed podaniem posyp sernik cukrem waniliowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik krakowski z wiaderka president
sernik krakowski
dobry sernik krakowski
pyszny sernik krakowski
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu