Przepis na sernik lekki 📖
Przepis na sernik lekki:Składniki:
- 500 g twarogu
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- sok i skórka z 1 cytryny
- 200 ml jogurtu naturalnego
- garść roztopionego masła
- łyżka budyniu waniliowego
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza.
2. W misce wymieszaj twaróg, cukier, cukier waniliowy, mąkę, sok i skórkę z cytryny, jogurt, roztopione masło oraz żółtka z jajek. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż masa będzie gładka i jednolita.
3. Oddzielnie ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
4. Delikatnie połącz ubitą pianę z masą serową, delikatnie mieszając całość, aby powietrze w pianie się nie ulotniło.
5. Przełóż masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
6. Wstaw sernik do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę. Sprawdź, czy sernik jest gotowy, wkładając w nim patyczek – powinien być suchy po wyjęciu.
7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw sernik w nim do ostygnięcia.
8. Po ostygnięciu, schłódź sernik w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.
9. Przed podaniem, dekoruj sernik ulubionymi owocami, polewą czekoladową lub bitą śmietaną.
Smacznego!