Przepis na pyszny lekki sernik 📖
Składniki:- 500 g twarogu tłustego
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
Wykonanie:
1. W osobnym naczyniu oddzielamy białka od żółtek.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. W drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
4. Dodajemy do żółtek twaróg, mąkę, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i otartą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Do powstałej masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy składniki.
6. Formę do pieczenia sernika (średnica ok. 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy do formy przygotowaną masę serową.
7. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez około 50-60 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru.
8. Po upieczeniu sernik studzimy w wyłączonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
9. Gotowy sernik wyciągamy z formy, dekorujemy według uznania i podajemy.
Smacznego!