Przepis na sernik lekki puszysty 📖

Oto przepis na sernik lekki i puszysty:

Składniki:
- 500 g twarogu
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 ml jogurtu naturalnego
- sok i skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:
1. Twaróg przeciśnij przez sito, aby był gładki i bez grudek.
2. W osobnej misce oddziel żółtka od białek jajek.
3. Do żółtek dodaj cukier i miksuj przez kilka minut, aż powstanie jasna i puszysta masa.
4. Następnie dodaj do masy twaróg, mąkę pszeną, mąkę ziemniaczaną, jogurt oraz skórkę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
5. W osobnej misce ubij białka jajek na sztywną pianę.
6. Powoli dodawaj ubitą pianę do masy serowej, delikatnie mieszając całość za pomocą drewnianej łyżki.
7. Przełóż masę do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia.
8. Wstaw sernik do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz przez około 60 minut, aż wierzch nabędzie złocistą barwę.
9. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim, do czasu aż ostygnie.
10. Gdy sernik całkowicie ostygnie, można go wyjąć z formy i podawać.

Smacznego!

Podobne przepisy

lekki puszysty sernik z wiaderka
lekki puszysty biszkopt
sernik lekki
sernik puszysty
puszysty sernik królewski