Przepis na sernik miętowy 📖
Oto przepis na sernik miętowy:Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu miętowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 ml gorącej wody
- czerwone owoce (np. truskawki, maliny) do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Rozgnieć herbatniki na drobne kawałki.
2. W misce wymieszaj je z roztopionym masłem.
3. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na niego masę herbatnikową, dokładnie ją wyrównując.
4. Włóż do lodówki na 30 minut.
5. W osobnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
6. W drugiej misce połącz ser mascarpone, cukier i ekstrakt miętowy, dokładnie mieszając.
7. W osobnym naczyniu rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, a następnie dodaj do masy serowej, również dokładnie mieszając.
8. Ostatnim krokiem dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
9. Wyjmij formę z lodówki i wlej na spód masę serową.
10. Wstaw sernik do lodówki na min. 4 godziny, aby stężał.
11. Przed podaniem udekoruj sernik miętowym listkami i czerwonymi owocami.
Smacznego!