Przepis na szarlotkę na biszkopcie 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła, roztopionego i lekko ostudzonego
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- bułka tarta do posypania

Przygotowanie:
1. W rondlu umieść pokrojone jabłka, cukier brązowy, cynamon i sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Odstaw do ostygnięcia.
2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Dodaj żółtka, delikatnie mieszając je z masą.
3. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie, a następnie dodaj roztopione masło. Mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Formę do pieczenia o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysyp bułką tartą. Na dno formy wylej połowę ciasta biszkoptowego.
5. Na biszkopt rozłóż równomiernie jabłka, a następnie przykryj je drugą połową ciasta biszkoptowego.
6. Szarlotkę piecz w nagrzanym piekarniku (temp. 180°C) przez około 50-60 minut, aż się zarumieni.
7. Wyjmij szarlotkę z piekarnika i ostudź. Następnie możesz ją podać posypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem. Gotowe!

Podobne przepisy

smietanowiec w biszkopcie
tiramisu na biszkopcie
rafaello na biszkopcie
jabłecznik na biszkopcie
sernik na biszkopcie