Przepis na sernik na zimno na biszkoptach 📖
Składniki:- 200 g biszkoptów
- 500 g twarogu
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki gorącej wody
- sok i starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka wanilii
Wykonanie:
1. Twaróg przetrzyj przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję.
2. Śmietanę ubijaj mikserem na sztywno, dodaj 100 g cukru i wanilię. Delikatnie wymieszaj z twarogiem.
3. Biszkopty rozkrusz na mniejsze kawałki i ułóż na spodzie formy.
4. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, po czym dodaj do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj pozostały cukier, sok i skórkę z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj.
6. Gotową masę serową wylej na biszkopty w formie.
7. Całość wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby sernik dobrze stężał.
8. Przed podaniem udekoruj sernik dowolnymi owocami lub polewą czekoladową.
Smacznego!