Przepis na sernik na biszkoptach 📖
Składniki:- 300 g biszkoptów
- 500 g serka homogenizowanego
- 200 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g masła
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce do dekoracji
Wykonanie:
1. Biszkopty układamy jako spód w formie do pieczenia, równo wykładając całą powierzchnię.
2. W misce ubijamy serki homogenizowany i mascarpone razem z cukrem na gładką i jednolitą masę.
3. Do masy serowej dodajemy po kolei jajka, jedno po drugim i dokładnie mieszamy.
4. Dodajemy mąki ziemniaczaną oraz pszenną i ekstrakt waniliowy, mieszamy aż składniki się połączą.
5. Wlewamy masę serową na biszkopty w formie.
6. Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50-60 minut, aż sernik zetnie się i nabierze złotobrązowego koloru.
7. Wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
8. Następnie, wlewamy śmietankę kremówkę do miski i ubijamy ją, dodając cukier puder, aż uzyskamy gęstą konsystencję.
9. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy.
10. Gotową masę śmietankową wykładamy na wierzch ostudzonego sernika.
11. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
12. Przed podaniem dekorujemy sernik ulubionymi owocami.
Smacznego!