Przepis na sernik z wiaderka kwestia smaku 📖

Składniki:
- 500 g twarogu wiaderkowego
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Rozkrusz herbatniki na drobne kawałki.
2. Roztop masło i połącz je z rozkruszoną herbatąikami.
3. Przygotuj dno formy o średnicy około 22 cm, przekładając spód herbatnikami z masłem. Wyrównaj powierzchnię i wstaw formę do lodówki na 15 minut.
4. W międzyczasie w misce umieść twaróg wiaderkowy, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny.
5. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Dodać żółtka do masy serowej i całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników.
6. Następnie dodaj śmietanę kremówkę i ponownie wymieszaj.
7. Dodaj mąkę i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
8. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie ostrożnie wmieszaj je do masy serowej.
9. Wyjmij formę z lodówki i wylej do niej masę serową.
10. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 160°C.
11. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w nim do całkowitego wystudzenia.
12. Gdy sernik całkowicie ostygnie, wyjmij go z formy i podawaj schłodzone.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka president kwestia smaku
sernik kwestia smaku
sernik królewski kwestia smaku
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
wz kwestia smaku