Przepis na sernik kwestia smaku 📖
Składniki:- 500 g sera białego, np. twarogu
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 3 łyżki masła
- 1 opakowanie herbatników
Wykonanie:
1. Na początku przygotuj spód do sernika. Zmiksuj herbatniki na kruszonkę, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż tę masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź po dnie, delikatnie dociskając. Wstaw formę do lodówki, aby spód stężał.
2. Wsyp ser do miski i rozgnieć go widelcem na jednolitą masę. Dodaj cukier i cukier waniliowy, następnie ponownie dokładnie wymieszaj.
3. W oddzielnej misce ubij jajka i dodaj do masy serowej. Całość wymieszaj.
4. Dodaj mąkę pszeniczną oraz kwaśną śmietanę do masy serowej i dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
5. Wyjmij spód sernika z lodówki i nałóż na niego przygotowaną masę serową. Gładko rozprowadź wierzch.
6. Przed pieczeniem sernika, nagrzej piekarnik do temperatury 170°C. Sernik piecz przez około 50-60 minut, aż masa zetnie się i wierzch lekko zarumieni.
7. Po upieczeniu sernika, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim wychładzający się przez kilkadziesiąt minut. Następnie przenieś sernik na blat i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
8. Gotowy sernik najlepiej schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie sernik jest gotowy do podania.
Smacznego!