Przepis na sernik z wiaderka 📖

Składniki:

- 500 g serka homogenizowanego
- 200 g biszkoptów (lub dowolnych ciastek np. herbatników)
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- sok i skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

1. Rozgnieć biszkopty lub ciastka na drobne okruszki. Możesz użyć blendera lub włożyć ciastka do plastikowego woreczka i rozgnieść je wałkiem.

2. Wstaw rondel na mały ogień i rozpuść w nim masło. Następnie dodaj okruszki biszkoptowe oraz 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj.

3. Przygotuj formę o średnicy około 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na spodzie formy równomiernie rozprowadź masę z biszkoptów i dociskaj ją łyżką, aby stworzyć jednolitą warstwę. Umieść formę w lodówce na około 30 minut.

4. W dużej misce umieść serek homogenizowany, cukier waniliowy oraz skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko rózgą kuchenną, aż do uzyskania jednolitej masy.

5. Następnie dodaj jajka, jedno po drugim, stale mieszając. Na końcu dodaj 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

6. Wyjmij formę z lodówki i wlej przygotowaną masę serową na warstwę biszkoptową. Równomiernie rozprowadź masę i wygładź jej wierzch.

7. Wstaw formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, aż sernik nabierze lekko złocistego koloru na wierzchu.

8. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Następnie włóż go do lodówki na przynajmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby ładnie stężał.

9. Gdy sernik jest już dobrze schłodzony, delikatnie wyjmij go z formy i udekoruj wedle swojego gustu - np. posypując kruszonymi biszkoptami, kawałkami owoców lub polewając czekoladą.

10. Przygotowany sernik z wiaderka jest gotowy do podania. Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik z wiaderka fit
sernik z wiaderka z rosa
sernik z wiaderka bez budyniu
sernik z wiaderka bez pieczenia