Przepis na sledz pod pierzynka 📖

Składniki:
- 500 g śledzi solonych
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:
1. Śledzie dokładnie oczyść, usuwając głowy i ogony, a następnie zalej zimną wodą i zostaw na około 2-3 godziny.
2. Następnie śledzie opłucz i odsącz z wody.
3. Cebulę i marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
4. W garnku zagotuj ocet, wodę, cukier, sól, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotuj przez kilka minut, aż cukier i sól się rozpuszczą.
5. Do gotującego się płynu dodaj śledzie i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
6. Po ugotowaniu śledzie odcedź z wywaru, a wywar odstaw na bok.
7. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojone cebulę i marchewki przez kilka minut, aż będą miękkie.
8. Śledzie ułóż na patelni, na wierzchu połóż podsmażoną cebulę i marchewki, a następnie dodaj gorczycę.
9. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, delikatnie mieszając, aby składniki równomiernie się rozprowadziły.
10. Przełóż śledzie wraz z warzywami do miseczki, polej wywarem z gotowania śledzi i odstaw do ostygnięcia.
11. Gdy sledzie ostygną, włóż je do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby dobrze się przegryzły.

Sledzie pod pierzynka są gotowe do podania. Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę pod pierzynką
sałatkę pod pierzynką
filet z kurczaka pod pierzynką
filety z kurczaka pod pierzynką
kotlety mielone pod pierzynką