Przepis na śledzie do słoika 📖

Składniki:
- 500 g śledzi wędzonych
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu

Przygotowanie:
1. Śledzie dokładnie umyj pod bieżącą wodą i odłóż do miski.
2. Posiekaj cebulę na drobne kawałki, a marchewkę oraz jabłko starte na tarce o grubych oczkach.
3. W małym garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, ziele angielskie i pieprz. Gotuj przez kilka minut, aż sól całkowicie się rozpuści.
4. Na dnie słoika umieść cebulę, marchewkę i jabłko, a na to ułóż śledzie. Powtórz kolejność warstw, aż składniki się skończą.
5. Zalej śledzie przegotowanym roztworem soli i przypraw. Jeśli nie wystarczy, dodaj wodę.
6. Zakręć słoik i odstaw w chłodne miejsce na 3-4 dni. Podczas tego czasu śledzie powinny się dobrze zamarynować.
7. Po kilku dniach możesz cieszyć się pysznymi, marynowanymi śledziami. Przed podaniem najlepiej przetrzyj je przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru cebuli i innych składników marynaty. Smacznego!

Podobne przepisy

golonkę do słoika
gołąbki do słoika
szparagi ze słoika
szparagi do słoika
spaghetti ze słoika