Przepis na sledzie pikantne 📖
Składniki:- 500g śledzi solonych
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek kiszony
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu Worcester
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
1. Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 1-2 godziny, aby zmniejszyć soloność. Następnie odcedź i osusz papierowym ręcznikiem.
2. Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki.
3. Ogórka kiszonego pokrój również w cienkie plasterki.
4. W małej miseczce wymieszaj ocet, oliwę z oliwek, sos Worcester, musztardę, cukier, sól, pieprz i ostrą paprykę, aż składniki się połączą.
5. Na dnie naczynia ułóż warstwę plasterków cebuli, następnie połóż warstwę śledzi. Polej sosem i posyp plasterkami ogórka. Powtórz te czynności do wykorzystania wszystkich składników.
6. Zalej całość pozostałym sosem i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem, aby składniki dobrze się przegryzły.
Sledzie pikantne są gotowe do podania. Możesz je serwować jako przekąskę, dodatek do kanapek lub ziemniaków. Smacznego!