Przepis na ogórki konserwowe pikantne 📖

Ogórki konserwowe pikantne są łatwe do przygotowania w domu. Oto prosty przepis:

Składniki:
- 1 kg małych ogórków
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka kropli tabasco
- 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- garść świeżej dillli (kopru)

Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyj i osusz.
2. W dużym garnku zagotuj wodę, ocet, sól i cukier, mieszając, aż sól i cukier się rozpuszczą.
3. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw płyn do ostygnięcia.
4. W jeden słoik wrzuć ziarna kolendry, gorczycę, krople tabasco, czosnek (jeśli chcesz) i kilka gałązek koperku.
5. Następnie dodaj ogórki do słoja, upewniając się, że mają miejsce na płyn.
6. Przelej ostudzony płyn do słoja, zakręć dokładnie wieczko i delikatnie potrząśnij słoikiem, aby składniki się wymieszały.
7. Umieść słoiki w chłodnym i ciemnym miejscu na około 2-3 tygodnie, aby ogórki się przegryzły i nabrały odpowiedniego smaku.
8. Po tym czasie pikantne ogórki będą gotowe do spożycia! Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka miesięcy.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogorki konserwowe
ogórki konserwowe meksykańskie
ogórki konserwowe po warszawsku
ogórki konserwowe z papryką
ogórki konserwowe z rodzynkami