Przepis na słodką chałkę 📖
Przepis na słodką chałkę:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g rodzynków
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 jajko (do posmarowania)
Przygotowanie:
1. W misce rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą.
2. W osobnej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, startą skórkę cytrynową i pomarańczową.
3. Dodajemy rozpuszczone drożdże, 2 jajka oraz ekstrakt waniliowy, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
4. Stopione masło dodajemy do ciasta i wyrabiamy je przez około 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Następnie dodajemy rodzynki do ciasta i mieszamy, rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 2 cm.
6. Zwijamy ciasto, formując chałkę i układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Odstawiamy chałkę na 30-40 minut, aby wyrosła.
8. Po tym czasie chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem.
9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 30-35 minut, aż będzie lekko zrumieniona.
10. Po upieczeniu chałkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce, a następnie możemy pokroić i podawać.
Smacznego!