Przepis na smietanowiec w biszkopcie 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania śmietany kremówki (łącznie 400ml)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- owoce do dekoracji

1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywno.

2. Dodaj stopniowo cukier, ciągle ubijając, a następnie dodaj żółtka i dalej ubijaj.

3. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.

4. Wylej ciasto do formy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.

6. Ostudź biszkopt i przekrój na dwa blaty.

7. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno.

8. Na spód biszkoptu wyłóż połowę śmietany, a następnie przykryj drugim blatem biszkoptu.

9. Wyłóż resztę śmietany na wierzch biszkoptu.

10. Udekoruj owoce według własnego uznania.

11. Schłódź w lodówce przez kilka godzin.

Smietanowiec w biszkopcie gotowy! Smacznego!

Podobne przepisy

szarlotkę na biszkopcie
rafaello na biszkopcie
tiramisu na biszkopcie
jabłecznik na biszkopcie
jabłecznik biszkopcie