Przepis na rafaello na biszkopcie 📖
Składniki:- 200g białych orzechów
- 200g wiórków kokosowych
- 200g herbatników
- 200ml mleka
- 100g masła
- 100g cukru pudru
- ekstrakt waniliowy
- 200g białej czekolady
- 200g mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. W blenderze zmiel orzechy na drobny proszek. Dodaj 100g wiórków kokosowych i herbatniki, wymieszaj.
2. Do rondelka dodaj mleko, masło, cukier puder i trochę ekstraktu waniliowego. Podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści.
3. Dodaj do rondelka mieszankę orzechową i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsta masa. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
4. Gdy masa całkowicie ostygnie, formuj z niej kulki o średnicy około 2-3 cm.
5. Na małej patelni rozpuść białą czekoladę, kiedy jest już płynna, zdejmij z ognia.
6. Każdą kulę obtocz w rozpuszczonej białej czekoladzie, a następnie w reszcie wiórków kokosowych.
7. Umieść kulki na blasze wyłożonej pergaminem i włóż do lodówki na około 30 minut.
8. Na koniec możesz dodatkowo polać każdą kulkę rozpuszczoną mleczną czekoladą, aby nadać im jeszcze bardziej intensywnego smaku.
9. Gdy czekolada stężeje, rafaello jest gotowe do podania. Smacznego!