Przepis na sos winegret włoski 📖

Przepis na sos winegret włoski:

Składniki:
- 3 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. W miseczce wymieszaj ocet winny, oliwę z oliwek i musztardę dijon.
2. Dodaj posiekany czosnek, suszone oregano, cukier, sól i pieprz.
3. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, aż sos będzie jednolity i gładki.
4. Sos winegret włoski jest gotowy do podania.
5. Można go wykorzystać jako dressing do sałatek lub marynatę do mięsa.

Smacznego!

Podobne przepisy

obiad włoski
chleb włoski
makaron włoski
winegret sos
sos do winegret