Przepis na spaghetti z tuńczykiem 📖

Składniki:
- 250g spaghetti
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 mała papryczka chili, posiekana (opcjonalnie, dla ostrości)
- 400g pomidorów w puszce, posiekane
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeża bazylia (do dekoracji)

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku zagotuj osolone wodę i ugotuj spaghetti według wskazówek na opakowaniu.
2. W międzyczasie, na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek, cebulę i papryczkę chili na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż zmiękną.
3. Dodaj pomidory wraz z sokiem i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
4. Dodaj tuńczyka wraz z sosem własnym do sosu pomidorowego i delikatnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty, aby się podsmażył.
5. Odcedź ugotowane spaghetti i przełóż je na talerze. Polej je sosem z tuńczykiem.
6. Posyp potrawę drobno posiekaną bazylią i podawaj od razu. Smacznego!

Podobne przepisy

tartę z tuńczykiem
szparagi z tuńczykiem
awokado z tuńczykiem
tortille z tuńczykiem
sałatkę ryż z tuńczykiem