Przepis na tartę z tuńczykiem 📖

Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 300 g tuńczyka w kawałkach
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 jajka
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g startego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku

1. Najpierw przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, masło i jajko, aż składniki się połączą. Możesz użyć do tego robota kuchennego lub zagnieść ciasto ręcznie. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

2. W międzyczasie podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju, aż zmięknie. Dodaj pokrojoną paprykę i podsmażaj przez kilka minut.

3. W osobnej misce roztrzep jajka i śmietankę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

4. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Przenieś ciasto do formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Wyłóż podsmażoną cebulę i paprykę na dnie tarty. Następnie rozłóż na nich kawałki tuńczyka.

6. Polej zawartość tarty przygotowanym wcześniej jajkiem i śmietanką. Posyp tartę startym serem żółtym.

7. Wstaw tartę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż nabierze złocistego koloru.

8. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika, pozwól jej ostygnąć przez kilka minut, a następnie krojona na porcje i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

quesadilla z tuńczykiem
sałatkę z tuńczykiem
carbonara z tunczykiem
gołąbki z tuńczykiem
gnocchi z tuńczykiem