Przepis na strogonow z warzywami 📖
Składniki:- 2 średnie cebule
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 2 średnie marchewki
- 200g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 400g soczewicy (użyj wybranego rodzaju)
- 200ml bulionu warzywnego
- 200g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Instrukcje:
1. Obierz cebule, marchewki i czosnek, a następnie pokrój je w drobną kostkę.
2. Pokrój papryki na paski, a pieczarki na plasterki.
3. Rozgrzej niewielką ilość oleju w głębokiej patelni i smaż cebulę przez około 3-4 minuty, aż zmięknie.
4. Dodaj marchewkę i czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty.
5. Dodaj papryki i pieczarki i smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
6. Dodaj soczewicę i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.
7. W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką, a następnie dodaj tę mieszankę do patelni.
8. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut, aż sos zgęstnieje.
9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
10. Podawaj strogonowa z warzywami jako danie główne, najlepiej z ryżem lub kaszą.
Smacznego!