Przepis na sushi maki 📖

Sushi maki to popularne danie japońskie, składające się z ryżu sushinowego, alg nori i różnych nadziewek. Oto przepis, jak zrobić sushi maki:

Składniki:
1. 3 szklanki ryżu jaśminowego lub ryżu do sushi
2. 4 łyżki octu ryżowego
3. 2 łyżeczki soli
4. 10 arkuszy nori (alg morskich)
5. Filiżanki wody
6. Wasabi
7. Sos sojowy
8. Nadzienia według preferencji (np. surowa ryba, krewetki, awokado, ogórek, marchewka, rzodkiewka, jajka, itp.)

Sposób przygotowania:

1. Ryż starannie przepłucz w zimnej wodzie, aż woda będzie przejrzysta. Odcedź.
2. Do garnka wlej 3 szklanki wody i dodaj ryż. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
3. W małej miseczce wymieszaj ocet ryżowy i sól.
4. Gdy ryż jest gotowy, przenieś go do dużej miski i delikatnie wymieszaj z octem ryżowym i solą. Pozwól mu ostygnąć.
5. Na desce do krojenia połóż matę bambusową do sushi. Na matę połóż arkusz nori.
6. Zwilż dłonie wodą (aby nie przyklejał się do rąk) i weź około 1/4 szklanki ugotowanego ryżu. Nałóż go równomiernie na nori, zostawiając 2 cm na górnym brzegu.
7. Na środku ryżu umieść wybrane nadzienie, np. plasterki ryby lub warzywa.
8. Teraz musisz zwinąć sushi. Zaczynając od dołu, zwijaj matę do przodu, używając lekkiego nacisku. Upewnij się, że alg jest dobrze utrzymywana.
9. Kontynuuj zwijanie, aż całkowicie zamkniesz sushi.
10. Powtórz te kroki dla pozostałych składników.
11. Zwinione sushi maki odłóż na bok i pozwól mu odpocząć przez kilka minut.
12. Przed podaniem rozetnij sushi na 6-8 kawałków ostrym nożem.
13. Ułóż sushi na talerzu i podawaj z wasabi i sosem sojowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

sushi maki z łososiem
ryż do sushi
a'la sushi
ryz z sushi
sushi ryz