Przepis na sushi z kurczakiem 📖
Oto prosty przepis na sushi z kurczakiem:Składniki:
- 300 g surowego kurczaka
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka imbiru (świeżo startego lub suszonego)
- 1 łyżeczka miodu
- 2 szklanki ugotowanego ryżu sushi
- 4 arkusze nori (alg morskich)
- Dowolne dodatki (np. ogórek, awokado, ogonki szczypiorku)
Instrukcje:
1. Kroimy kurczaka w cienkie paski.
2. W małej miseczce mieszamy sos sojowy, imbir i miód. Dodajemy kurczaka do sosu i dokładnie mieszamy, by kurczak równomiernie się nasączył. Odstawiamy na 10 minut.
3. W dużym rondlu podsmażamy kurczaka na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż stanie się miękki i lekko zrumieniony.
4. Na płaską powierzchnię rozkładamy arkusz nori. Na górną część nori wykładamy około 1/2 szklanki ugotowanego ryżu sushi i równomiernie go rozprowadzamy, zostawiając dolną krawędź pustą.
5. Na ryż układamy kurczaka i wybrane dodatki (np. ogórek, awokado, szczypiorek), równomiernie rozkładając je w linii na środku nori.
6. Ostrożnie, ale pewnie, zwijamy nori z dolnej strony, zaczynając od końca, na którym znajduje się nadzienie.
7. Zwinięte sushi przecinamy na kawałki o grubości około 2,5-3 cm.
8. Powtarzamy kroki 4-7 dla pozostałych arkuszy nori i składników.
9. Sushi z kurczakiem jest gotowe do podania! Możemy je podać z sosem sojowym lub marynowanym imbirem.
Smacznego!