Przepis na sushi z ryżem 📖
Składniki:- 2 filiżanki suchego ryżu sushi
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- Nori (opakowanie płatków z wodorostów)
- Dowolne wypełnienie, na przykład świeże owoce morza, warzywa, tofu
Instrukcje:
1. Przed ugotowaniem ryżu dokładnie go płucz, aż woda będzie klarowna. Po płukaniu, odlej wodę i odstaw na kilka minut do odtłuszczenia.
2. Wsyp ryż do rondelka i dodaj wodę w proporcji 1 do 1.5 (np. 2 filiżanki ryżu i 3 filiżanki wody). Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przykryte przez około 15 minut. Zdejmij z ognia, ale nie odkrywaj.
3. W małym garnku rozpuść cukier, sól i ocet ryżowy. Podgrzewaj, aż sól i cukier się rozpuszczą. Wymieszaj, aż otrzymasz jednolitą mieszankę.
4. Przełóż ugotowany ryż do miski i delikatnie polej go wcześniej przygotowanym roztworem z octem ryżowym. Mieszaj ostrożnie drewnianą łyżką do momentu, gdy większość octu zostanie wchłonięta przez ryż. Pozwól ryżowi ostygnąć do temperatury pokojowej.
5. Na desce do krojenia sushi umieść natłuszczony ręcznik papierowy. Na nim połóż połowę arkusza nori. Na nori połóż odrobinę ryżu o grubości około 1 cm, zostawiając górny kawałek bez ryżu.
6. Na środku ryżu umieść wybrane wypełnienie - na przykład plasterki łososia lub ogórka.
7. Zwilż górny kawałek nori wodą i zwiń sushi delikatnie, zaczynając od strony z wypełnieniem. Powinien powstać zwarty rulon.
8. Powtórz kroki 5-7 dla pozostałych składników.
9. Gotowe sushi odłóż na deskę i ostrożnie pokrój na plasterki o grubości około 1,5 cm.
10. Sushi podawaj na specjalnej tacy lub talerzyku. Można je dodatkowo polać sosem sojowym lub posypać sezamem.
11. Smacznego!