Przepis na sushi bez alg 📖
Przepis na sushi bez alg:Składniki:
- 250 g surowej ryby (np. tuńczyka, łososia lub krewetek)
- 1 awokado
- 1 ogórek
- 1 marchewka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ugotowanego ryżu sushi
- Wasabi i marynowany imbir do podania
Instrukcje:
1. Pokrój rybę, awokado, ogórek i marchewkę w długie i cienkie paski.
2. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i cukier, aż cukier się rozpuści.
3. Ułóż matę bambusową do sushi na desce, a na niej umieść arkusz folii spożywczej.
4. Na folii spożywczej ułóż równomierną warstwę ugotowanego ryżu sushi.
5. Pomiędzy warstwą ryżu a brzegiem folii spożywczej, nałóż pasy ryby, awokado, ogórka i marchewki.
6. Delikatnie podwijaj matę bambusową, zwijając sushi w rulon.
7. Przy pomocy ostrygo noża pokrój rulon na kawałki sushi o grubości około 2 cm.
8. Przełóż sushi na talerz i polej je przygotowanym wcześniej sosem sojowym.
9. Podawaj sushi z wasabi i marynowanym imbirem.
Smacznego!