Przepis na sushi z tykwą 📖
Składniki:- Arkusz nori
- 1 szklanka ugotowanego ryżu sushi
- 1/2 szklanki startej tykwy
- 1/4 szklanki pokrojonej w cienkie plastry ogórka
- 1 łyżka sosu sojowego
- Wasabi (opcjonalnie)
- Imbir marynowany (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Połóż arkusz nori na mata do sushi.
2. Nałóż cienką warstwę ugotowanego ryżu sushi na arkusz nori, zostawiając wolne miejsce na końcu.
3. Nałóż równomiernie startą tykwę na ryż.
4. Dodaj plastry ogórka na tykwę.
5. Skręć sushi za pomocą maty, aby utworzyć zwarty wałek.
6. Delikatnie obetnij końce arkusza nori, aby sushi miało równą długość.
7. Pokrój sushi na kawałki o grubości około 2 centymetrów.
8. Podawaj sushi na talerzu z sosem sojowym i dodatkowymi składnikami, takimi jak wasabi i marynowany imbir.
9. Smacznego!