Przepis na syrop z cebuli 📖

Przepis na syrop z cebuli:

Składniki:
- 2-3 cebule
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz, pokrój na cienkie plastry lub drobne kawałki.
2. W garnku zagotuj wodę, następnie dodaj pokrojoną cebulę.
3. Gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut do momentu, aż cebula stanie się miękka i zmieni kolor na złoto-brązowy.
4. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw cebulę w wodzie, aż ostygnie.
5. Gdy cebula ostygnie, odcedź ją, pozostawiając tylko płyn.
6. Do uzyskanego płynu dodaj cukier i ponownie podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając aż cukier się rozpuści.
7. Gotuj syrop przez około 10 minut, aż zgęstnieje i nabierze lekko syropowej konsystencji.
8. Jeśli chcesz, możesz dodać 1-2 łyżki miodu do syropu i dokładnie wymieszać.
9. Zdejmij garnek z ognia, przelij syrop do czystych butelek lub słoików i pozostaw do ostygnięcia.
10. Syrop z cebuli można przechowywać w lodówce przez około 2-3 tygodnie.

Gotowy syrop z cebuli można spożywać w celu złagodzenia suchego kaszlu, uporczywego gardła lub podczas przeziębienia. Przyjmuj 1-2 łyżki syropu 2-3 razy dziennie lub według potrzeb.

Podobne przepisy

gyros bez cebuli
guacamole bez cebuli
leczo bez cebuli
pulpety bez cebuli
śledzie bez cebuli