Przepis na pulpety bez cebuli 📖
Przepis na pulpety bez cebuli:Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowe lub drobiowe)
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki majeranku
- Sos pomidorowy lub bulion do gotowania pulpetów
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, bułkę tartą, mleko i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Dodaj sól, pieprz, paprykę, czosnek granulowany i majeranek. Ponownie dokładnie wymieszaj, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.
3. Zwilż ręce wodą i formuj małe pulpeciki z mieszaniny mięsnej. Możesz formować pulpeciki o dowolnym rozmiarze, zależy to od twoich preferencji.
4. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Dodaj pulpety i smaż je na średnim ogniu z każdej strony, aż się zrumienią.
5. Gdy pulpety się zrumienią, możesz je przelać sosem pomidorowym lub gotować w bulionie. Możesz również dusić pulpeciki w własnym sosie pomidorowym przez kilka minut.
6. Gotuj pulpeciki pod przykryciem przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy będą miękkie i dobrze ugotowane w środku.
7. Podawaj gorące pulpeciki jako danie główne z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki puree, makaron lub surówka.
Smacznego!