Przepis na leczo bez cebuli 📖

Oto przepis na leczo bez cebuli:

Składniki:
- 2 papryki różnych kolorów (np. czerwona i żółta)
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Instrukcje:
1. Papryki, cukinię i bakłażana umyj, oczyść i pokrój w kostkę.
2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i również pokrój w kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej i dodaj paprykę, cukinię i bakłażana. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
4. Dodaj do warzyw pomidory, przeciśnięte przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie.
5. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż smaki się połączą i warzywa będą miękkie, ale wciąż chrupiące.
6. Podawaj leczo jako samodzielne danie, z dodatkiem ryżu lub jako dodatek do mięsa lub ziemniaków.

Smacznego!

Podobne przepisy

leczo na zimę bez cebuli do słoików
śledzie bez cebuli
mielone z cebuli
karkówkę w cebuli
gyros bez cebuli