Przepis na szarlotkę czekoladowa 📖

Oto prosty przepis na szarlotkę czekoladową:

Składniki:
- 4 duże jabłka
- 200 g mąki
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 2 jaja
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
1. Jabłka obrać, pokroić na plasterki i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu z dodatkiem 2 łyżek cukru i odrobiną cynamonu, aż będą miękkie.
2. W międzyczasie w osobnej misce zmiksować masło i cukier, aż powstanie jednolita masa.
3. Do masy dodać jaja i ponownie zmiksować.
4. Dodawać stopniowo mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sól, cały czas mieszając.
5. Otrzymane ciasto przełożyć na przygotowaną uprzednio blaszkę do pieczenia, równomiernie rozprowadzając.
6. Na wierzch ciasta ułożyć uprzednio przygotowane jabłka.
7. Czekoladę połamać na kawałki i posypać nią jabłka.
8. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 40 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru.
9. Gotową szarlotkę wyjąć z piekarnika i po wystudzeniu podawać.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę czekoladową
owsiankę czekoladową
czekoladowa owsianka
tartę czekoladową
karpatke czekoladowa