Przepis na babkę czekoladową 📖
Składniki:- 250g masła
- 250g cukru
- 6 jajek
- 200g mąki
- 100g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200ml mleka
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj masło z cukrem w dużej misce, aż powstanie gładka masa.
2. Dodawaj jajka po jednym, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
3. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli do masy, po czym delikatnie wymieszaj.
4. Stopniowo wlewaj mleko, stale mieszając, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
5. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz babkę przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
7. Sprawdź, czy babka jest gotowa, wbijając w nią patyczek - jeśli wychodzi suchy, ciasto jest gotowe.
8. Wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut.
9. Następnie wyjmij babkę z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.
10. Gotową babkę czekoladową można posypać cukrem pudrem przed serwowaniem.
Smacznego!