Przepis na szarlotkę z mąki razowej 📖
Oto przepis na szarlotkę z mąki razowej:Składniki:
- 250 g mąki razowej
- 180 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 jabłka
- cynamon do smaku
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę razową oraz proszek do pieczenia.
2. Pokrój masło na małe kawałki i dodaj do miski z mąką. Drobno posiekaj nożem masło, a następnie palcami wymieszaj z mąką, aż powstaną okruchy.
3. Dodaj cukier i jajko do miski z mąką i masłem. Wyrób ciasto, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
4. Przygotowane ciasto podziel na dwie części - jedną większą na spód, a drugą mniejszą na wierzch.
5. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
6. Wysmaruj formę do pieczenia masłem i wyłóż na dno większą część ciasta.
7. Na spód ciasta ułóż pokrojone jabłka i posyp je cynamonem oraz częścią cukru.
8. Na wierzchu umieść drugą część ciasta i delikatnie rozprowadź na całej powierzchni.
9. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut, aż szarlotka nabierze złocistego koloru.
10. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!