Przepis na szparagi w szynce w galarecie 📖

Składniki:
- 1 pęczek świeżych szparagów
- kilka plasterków szynki gotowanej
- 1 galaretka (smak wedle preferencji)
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Szparagi dokładnie umyj, odcinając twarde końcówki.
2. W dużym garnku zagotuj osolony wrzątek. Wrzuć do niego szparagi i gotuj przez około 3-4 minuty, aż staną się one lekko miękkie.
3. Wyjmij szparagi z wrzątku i przełóż do miski z zimną wodą w celu zatrzymania gotowania i zachowania ładnego zielonego koloru.
4. W małym garnku przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstaw, aby delikatnie przestygła.
5. Wyłóż spód foremek do galaretek plasterkami szynki, tak aby pokryły dno.
6. Ułóż na plasterkach szynki ugotowane szparagi, uważając, aby były równo rozmieszczone.
7. Następnie wlej należytą ilość przestudzonej galaretki, tak aby całkowicie przykryła szparagi.
8. Przełóż foremki z galaretką do lodówki i pozostaw do stężenia na około 4-5 godzin, aby galaretka całkowicie ścięła.
9. Gdy galaretka stężeje, wyjmij foremki z lodówki i delikatnie rozłóż na talerzach.
10. Przed podaniem dopraw szparagi solą i pieprzem według własnego uznania.
11. Smacznego!

Podobne przepisy

szparagi w szynce
szparagi w szynce konserwowej
szparagi konserwowe w szynce
indyk w galarecie
golonkę w galarecie