Przepis na szybki obiad z kopytkami 📖
Przepis na szybki obiad z kopytkami:Składniki:
- 500 g kopytek
- 200 g szynki
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Kopytka gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie szynkę kroimy w kostkę, a cebulę siekamy.
3. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę do momentu, gdy stanie się miękka i lekko złocista.
4. Dodajemy szynkę i smażymy przez kilka minut, aż będzie lekko rumiana.
5. Następnie dolewamy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.
6. Kiedy kopytka będą gotowe, odcedzamy je i dodajemy do sosu na patelnię. Dokładnie mieszamy, aby całość się połączyła.
7. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż kopytka będą podgrzane równomiernie.
8. Opcjonalnie możemy posypać danie posiekaną natką pietruszki dla dodatkowego smaku i koloru.
9. Przekładamy do miseczek i podajemy od razu.
Smacznego!