Przepis na szybki obiad z miesa 📖
Spaghetti bologneseSkładniki:
- 300g mielonego mięsa, np. wołowego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 słoik pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
- Makaron spaghetti
- Parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy makaron spaghetti, gotujemy wg. zaleceń na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, dodajemy cebulę i czosnek, i smażymy aż będą miękkie i lekko złociste.
3. Dodajemy mięso i smażymy na większym ogniu, aż się zarumieni.
4. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i smażymy razem przez kilka minut.
5. Dodajemy pomidory krojone wraz z sokiem oraz koncentrat pomidorowy. Dodajemy również przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano (ilość wg. własnego smaku).
6. Mieszamy wszystko razem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15-20 minut, aby smaki się połączyły.
7. Odcedzamy ugotowany makaron i dodajemy go do sosu, mieszamy wszystko razem.
8. Podajemy spaghetti bolognese posypane startym parmezanem.
Smacznego!