Przepis na szybki obiad z twarogiem 📖
Kopytka z twarogiem oraz szparagamiSkładniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g twarogu
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- 1 pęczek szparagów
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź.
2. Rozgnieć ziemniaki widelcem lub przez praskę, a następnie dodaj twaróg i jajko. Dokładnie wymieszaj składniki.
3. Stopniowo dodawaj mąkę, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
4. Gotowe ciasto podziel na części, formując z nich wałki o grubości około 1-2 cm. Następnie pokrój je na małe kawałki, tworząc kopytka.
5. Szparagi obierz, odetnij suche końce, a następnie ugotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut lub do momentu, gdy staną się miękkie.
6. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzuć do niej pokrojone kopytka. Gotuj przez około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
7. Na dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj ugotowane kopytka i szparagi. Smaż przez około 2-3 minuty, aż składniki się przemieszają i lekko zrumienią.
8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
9. Podawaj od razu, udekorowane np. świeżymi ziołami.
Smacznego!