Przepis na szybki pasztet wieprzowy 📖

Przepis na szybki pasztet wieprzowy:

Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mieloną wieprzowinę z bułką tartą.
2. W osobnym garnku roztop masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko przypieczone. Przesuń je do miski z mięsem.
3. Dodaj do miski jajka, mleko, sól, pieprz, majeranek i gałkę muszkatołową. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.
4. Wlej olej do keksówki i wyłóż na niego masę mięsną.
5. Wstaw keksówkę do nagrzanego piekarnika i piecz pasztet przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
6. Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przechowuj go w lodówce przez kilka godzin lub całą noc, aby dobrze się schłodził.
7. Pasztet jest gotowy do podania! Możesz podać go na kromce chleba lub jako przekąskę na imprezach. Smacznego!

Podobne przepisy

na pasztet wieprzowy
pasztet wieprzowy
pasztet domowy wieprzowy
pasztet wieprzowy w jelicie
pasztet wieprzowy pieczony