Przepis na szybkie ciasto na pierogi 📖

Oto przepis na szybkie ciasto na pierogi:

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- Pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę pszeniczną i sól.
2. Dodaj jajko do miski i dokładnie wymieszaj z mąką.
3. Stopniowo dodawaj wodę i olej do miski, mieszając ciasto za każdym razem.
4. Kontynuuj mieszanie, aż składniki się połączą i utworzą jednolite ciasto.
5. Przenieś ciasto na stolnicę i zagnieć je przez około 5 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
6. Podziel ciasto na dwie równe części.
7. Rozwałkuj każdą część na cienkie placuszki.
8. Wytnij z placuszków okręgi za pomocą szklanki.
9. Nałóż nadzienie pośrodku każdego okręgu.
10. Złóż pierogi na pół, łącząc brzegi i dokładnie dociskając, aby nie rozpadły się podczas gotowania.
11. Gotuj pierogi w osolonej wrzącej wodzie przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
12. Po ugotowaniu można podawać pierogi z ulubionymi sosami lub smażyć na patelni z cebulą i masłem.

Smacznego!

Podobne przepisy

szybkie pierogi ruskie
szybkie ciasto fit
szybkie ciasto
szybkie ciasto izaura
łatwe i szybkie ciasto