Przepis na szybkie ciasto izaura 📖
Składniki:- 250 g herbatników
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj cukier puder. Mieszaj, aż składniki się połączą.
2. W drugim rondelku rozpuść 150 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Dodaj ją do masła i cukru, mieszając cały czas.
3. W osobnej misce ubij jajka i dodaj do masy z czekoladą. Całość dokładnie wymieszaj.
4. W małej misce wymieszaj kakao z mlekiem i olejem słonecznikowym. Dodaj do ciasta, mieszając aż uzyskasz jednolitą masę.
5. Herbatniki umieść w woreczku strunowym i rozkrusz je, uderzając drewnianym wałkiem lub innym tępym przedmiotem, aż powstaną mniejsze kawałki.
6. Dodaj rozkruszone herbatniki do masy i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
7. Przełóż ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch.
8. W drugim rondelku rozpuść 50 g czekolady gorzkiej i polej nią wierzch ciasta.
9. Wstaw formę do lodówki na minimum 2 godziny, aż ciasto się stężeje.
10. Po schłodzeniu ciasto izaura można pokroić na kwadraty lub prostokąty i podawać.
Smacznego!