Przepis na szybkie ciasto pomaranczowe 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. Dodaj olej roślinny i jajka. Całość wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Dodaj sok z pomarańczy i otartą skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszaj.
4. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy.
5. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i będzie miękkie w środku.
6. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z formy i pozostaw do ostygnięcia.
7. Gotowe ciasto pomarańczowe możesz podać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem pomarańczowym.
Smacznego!