Przepis na szybkie ciasto z porzeczkami 📖

Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g porzeczek
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj masło i cukier, następnie dokładnie posiekaj nożem, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajka i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
5. W międzyczasie porzeczki umyj i osusz.
6. Po schłodzeniu ciasta, wyjmij je z lodówki i podziel na dwie części.
7. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dnie formy do pieczenia.
8. Na cieście równomiernie rozłóż porzeczki.
9. Drugą część ciasta rozwałkuj i pokrój na paski lub pokrusz je na porzeczki.
10. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsiusza i piecz przez około 30-35 minut, aż się zrumieni.
11. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i studź.
12. Opcjonalnie posyp ciasto cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

tartę z porzeczkami
drożdżówki z porzeczkami
szybkie ciasto
szybkie ciasto fit
szybkie niedrogie ciasto